η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Βιβλιοπαρουσίαση στο ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

Aρμενίζοντας προς το Αμερικανικό όνειρο...
του Κώστα Ρόζου

Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία της Ελληνικής μετανάστευσης στις ΗΠΑ.

Μέσα από τις σελίδες του ξετυλίγεται όλη εκείνη η ιστορία του "εθελοντικού" Ελληνικού ξεριζωμού προς την πέραν του Ατλαντικού πολλά υποσχόμενη χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Αφορά την προσπάθεια των προγόνων μας, που, πριν από 100 και πλέον χρόνια, θέλησαν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ακολουθώντας το μαζικό ρεύμα της εποχής εκείνης προς την Αμερικανική Ήπειρο και το νεοσύστατο κράτος - γίγαντα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τι ανάγκασε εκείνο το πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά ανθρώπινο ποτάμι να εγκαταλείψει τις Ευρωπαϊκές πατρίδες του; Τι ώθησε μισό εκατομμύριο Έλληνες να επιβιβασθούν στα πλοία της εποχής εκείνης και να αρμενίσουν για δύο - τρεις εβδομάδες τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό, στοιβαγμένοι στα αμπάρια της τρίτης θέσης των ατμοκίνητων "υπερωκεάνιων" του 1900; Ποια ήταν τα ελληνικά πλοία που μετέφεραν τους Έλληνες στην Αμερική; Τι τράβηξαν όλοι εκείνοι οι καλοπροαίρετοι "τυχοδιώκτες" της ευτυχίας στα εξεταστήρια του νησιού Έλλις; Γιατί κάποιοι ονόμασαν το σταθμό υποδοχής των μεταναστών στη Νέα Υόρκη ως το "νησί των δακρύων"; Ποιο ήταν το κοινωνικοοικονομικό κλίμα στη χώρα των μεταναστών (τις Ηνωμένες Πολιτείες) εκείνη την εποχή; Τα πλήρη στοιχεία 800 Αχαιών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους στα ορεινά της Αιγιαλείας κυνηγώντας ένα ασαφές όραμα που περικλείει η φιλοσοφία του Αμερικανικού ονείρου... Επίσης τα στοιχεία για Αιγιαλείς αυτόπτες μάρτυρες στο ναυάγιο του Τιτανικού, καθώς και για το αν ταξίδευσαν κοπέλες με το πλοίο King Alexander (Νύφες του Βούλγαρη) κ.λπ.

Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής μας ιστορίας, το οποίο ουδέποτε μέχρι σήμερα είχε καταγραφεί.

Αφορά στην προσπάθεια των προγόνων μας, που πριν 100 και πλέον χρόνια θέλησαν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ακολουθώντας το μαζικό ρεύμα της εποχής εκείνης προς την Αμερικανική 'Ήπειρο. Ακολουθήσαμε τα βήματά τους. Με τη "μαγική" μηχανή του χρόνου, ήμασταν παρόντες σε όλες τις φάσεις του ταξιδιού τους. Νιώσαμε τη φτώχεια του χωριού τους. 'Ήμασταν εκεί, όταν μετρούσαν τον πενιχρό απολογισμό της ετήσιας σοδιάς τους. Καταγράψαμε την αγωνία τους, όταν έπαιρναν τη μεγάλη απόφαση του ξενιτεμού. Αφουγκραστήκαμε τον πολιτικό πυρετό της Ελλάδας, στις αρχές του 200υ αιώνα. "Βρεθήκαμε" στην Πάτρα, στον Πειραιά, στην Καλαμάτα, στη Νάπολη, στην Τεργέστη και στις άλλες "αποβάθρες εκτόξευσης" προς την ευτυχία. Επιβιβαστήκαμε μαζί τους στην τρίτη θέση των "υπερσύγχρονων" ατμοκίνητων υπερωκεάνιων του 1900, που τους πήραν μακριά. Αρμενίσαμε στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό. Αντικρίσαμε το άγαλμα της Ελευθερίας μέσα από τα κάγκελα του Νησιού 'Ελλις. Κατεβήκαμε στη Νέα Υόρκη. Κατευθυνθήκαμε μαζί τους στις φάμπρικες και στα εργοτάξια των σιδηροδρόμων, προσπαθώντας να βιώσουμε το όνειρό τους.

Το Αμερικανικό όνειρό τους...

Λεπτομέρειες στο www.sitemaker.gr/froyros

Κώστας Ρόζος
Αιγείρα Αχαΐας, 1 Μαΐου 2007

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)