η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

 Ανοιξιάτικο αφιέρωμα 2005 στην Ε.Ε
Ευρωσύνταγμα; Όχι, ευχαριστούμε!
Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας, 11.04.2005

Prost, Europa! Prost! Με το ευρωκαθοδόν μπροστά για την προκοπή, την ευημερία, τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και των ίσων ευκαιριών για τους Πολίτες, για την εξασφάλιση της δουλειάς, για το μέλλον των νέων ανέργων μας και για μιας, υπόλοιπης, ανθρώπινης ζωής των συνταξιούχων. Αυτά και άλλα πολλά επί χρόνια ακούμε και επί χρόνια δε βλέπουμε παρά μόνο τον αργό μα σταθερό εξοστρακισμό όλων των ως τώρα κατακτήσεων των μεσαίων και μικρότερων στρωμάτων, σε ότι αφορά την κοινωνικοοικονομική διάταξη των πραγμάτων.

Μια Ευρώπη της περιβόητης «ελεύθερης» αγοράς, αγοράς που ήδη έχει καταβροχθίσει τα μικρομάγαζα που ζούσαν μια και δυο και περισσότερες οικογένειες, όπως και οι μικροεπιχειρήσεις κι αυτές έχουν «φαγωθεί» κυριολεκτικά από τους γύπες της «ελεύθερης» αγοράς και όχι μόνο. Τα σκάνδαλα κάθε λογής πάνε και έρχονται, βρώμικες πολιτικές, βρώμικη η αγορά και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, άχρηστα φάρμακα που αποσύρονται από τις αγορές (κι εδώ έχουμε επιστημονική κοινότητα και τεχνολογία!! που συνήθως καθυστερεί) μπασταρδεμένες αγορές και στον βιομηχανικό τομέα, δηλαδή αυτοκινητοβιομηχανίες στο όνομα της «ελεύθερης» αγοράς νοθεύουν τα υλικά τους προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους και παράλληλα ο χορός των ομαδικών απολύσεων πρυτανεύει.

Στο πολιτικό της πρόσωπο, βέβαιο και αναμφισβήτητο είναι πλέον το γεγονός ότι έχει αποκτήσει ένα ξένο γι' αυτή πρόσωπο, σμιλεμένο από τα σκεπάρνια του διεθνούς σιωνιστικού ιερατείου, το οποίο, πρόσωπο, στο όνομα της «ελεύθερης» αγοράς σφυρηλατήθηκε από τα χέρια των ανάξιων ηγετών της, ανεξαρτήτως «ιδεολογικών» και κομματικών προελεύσεων-καταβολών. Όλοι έχουν γίνει «δημοκράτες» και «σοσιαλιστές» και ως ένα βαθμό και «κομμουνιστές» (βλέπε τη ΝΔ στην Ελλάδα που δίνει χέρι στον καθένα Πολίτη και αντίστοιχα το Πασόκ που έχει ξεπεράσει το ιδεολογικό υπόβαθρο των συντηρητικών κομμάτων) και όλοι βρίσκονται καθοδόν για ένα καλλίτερο αύριο, όπως αναφέρουμε στις πρώτες αράδες μας.

Στις πολιτικές «διαφωνίες» της οι διασταυρώσεις των κομματικών σπαθιών στα κράτη μέλη της Ε.Ε. -και ιδιαίτερα στην Ελλάδα (γνωστές ως «αντιπαραθέσεις») δεν είναι τίποτε άλλο παρά στημένες καραγκιοζοπαραστάσεις με σκοπό την αποβλάκωση των Πολιτών και την αρπαγή της νοημοσύνης, με τη διαφορά ότι ο μεν Καραγκιόζης δημιουργούσε γέλιο και εκτόνωση στην εποχή του, αυτοί, οι ηγέτες δημιουργούν συνεχώς προβλήματα που δεν έχουν καμία διέξοδο:

«Τούτοι είναι, ταύτα είναι, των πραγμάτων η ροή/ συνυπεύθυνοι πολίτες που δεν έχουν ακοή

ν' αφουγκράζονται τα πάθια, να θωρούν τους οιωνούς / κι αυτούς που δείχνει η φύση, που εσύ τους παρακούς, / κι ολόκληρη την τάξη που μας έχει υποτάξει / μέσ' απ' την προπαγάνδα τη ζωή έχουν αλλάξει / κι ο νους μας σαν το γύψο όπου να 'ναι θα 'χει πήξει.

Ξύπνα κόσμε, ξεσηκώσου, κάν' την τάξη να βογκήξει...» (Απόσπασμα από το «Αχ ετούτος ο αιώνα» του Β. Φ.)

Μια πανσπερμία ακαλλιέργητων πολιτικών χαμηλής παιδείας και πολιτικής υποκουλτούρας ή και ανύπαρκτης, εξού και η τυφλή υποταγή και στράτευσή τους στα πλοκάμια της «Παγκοσμιοποίησης» και της «ελεύθερης» αγοράς, σακατεύοντας πρώτα τους τόπους τους (βλέπε Ελλάδα εξωτερική πολιτική-εθνικά προβλήματα, Σκοπιανή δημοκρατία-«Μακεδονία» που λύνονται μόνο με φιλτραρισμένες πολιτικές, Made in USA και Βρυξελλών - Ε.Ε., με συμβιβασμούς και υποχωρήσεις σε βάρος μας) και όλοι μαζί σακατεύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα παράξενο και πρωτοφανές φαινόμενο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, τα οποία άρχισαν να παίρνουν διαστάσεις αμέσως μετά την πτώση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τον Πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία (που ακόμα δεν τέλειωσε ή μάλλον τώρα αρχίζει) με συνέπειες που ναι μεν τις γνωρίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι φίλοι τους Αμερικάνοι ποιες είναι, άλλωστε είναι και οι δημιουργοί της όλης κατάστασης- δεν γνωρίζουν όμως οι Πολίτες των Βαλκανίων και βεβαίως οι Έλληνες που τους αφορά άμεσα.

Η χειραγώγηση των Πολιτών με πονηρά τερτίπια όπως οι ανούσιες «αντιπαραθέσεις», μεταξύ συντηρητικών-φιλελεύθερων κομμάτων και «σοσιαλδημοκρατικών» και εργατικών κατά πρώτο λόγο, η αέναη προβολή της Ε.Ε. ως κοινωνικοοικονομικός γίγαντας και άλλα κουραφέξαλα, αυτός ο γίγαντας φαίνεται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής των Πολιτών ιδιαίτερα στο χώρο της ανεργίας. Ακούμε για εργατικές θέσεις αλλά χάνονται κι αυτές που υπάρχουν. Ουαί και αλίμονο αν μείνει κάποιος άνεργος(Γερμανία). Και όπως πολλές φορές έχουμε αναφερθεί απ' την καρδιά της Ε.Ε. και έχουμε ρωτήσει, να πούνε κι εμάς πού και ποια είναι η Ε.Ε., δεν πήραμε απάντηση.

Οι Πολίτες αυτής της Ηπείρου ήθελαν μια Ενωμένη Ευρώπη των λαών με ψωμί και δουλειά και όχι μια Ε.Ε. των τραπεζών και των πολυεθνικών και πολύ περισσότερο ήθελαν μια Ευρώπη νοικοκυρά στον τόπο της. Εδώ οι Πολίτες εξαπατήθηκαν οικτρά και όχι μόνο στους κοινωνικοοικονομικούς τομείς αλλά και σε θέματα ιδιαιτεροτήτων.

Δε θα αναφερθούμε στην εξωτερική πολιτική της, η οποία σήμερα διεκπεραιώνεται από σφαγείς των Βαλκανίων, ούτε για το άλυτο Κυπριακό, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και άλλα εθνικά μας προβλήματα που η Ευρώπη έδειξε τον «καλό» της εαυτό, και παρεμπιπτόντως ούτε στα περιβόητα «πακέτα στήριξης»... με το συμπάθιο αλλά αυτά είναι λεφτά των φορολογούμενων Πολιτών από διάφορες αρπαχτικές επιδρομές και φόρους που συνεχώς υπόκεινται και καλά θα κάνουν να τα κόψουν εδώ και τώρα διότι είναι δώρο άδωρο...ακόμα και αν γίνονται κάποια έργα, όσο οι Πολίτες φτωχαίνουν όλο και περισσότερο, σε τι εξυπηρετούν;

Τέλος όσο αφορά το υπό σύσταση νέο «Ευρωσύνταγμα» (κερασάκι σε όλα που προαναφέραμε) του οποίου στα πλαίσια της ενημερωτικής εξόρμησης ξεκίνησε και στην Ελλάδα, θα επισημάνουμε ότι οι Πολίτες θα πρέπει να προσέχουν την προπαγάνδα που ασκείται προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους την ετυμηγορία των λαών. Οι Έλληνες θα είναι οι πρώτοι ζημιωμένοι από κάθε άποψη.

Το ότι θα λειτουργούν και τα εθνικά συντάγματα, (όπως ακούγεται) αυτό για μας ακούγεται βερεσέ όσο και αστείο αλλά και επικίνδυνο. Τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της δεν είναι εκείνα που έπρεπε να δείξει και ως εκ τούτων δεν καταλαβαίνουμε την ύπαρξη ενός ευρωπαϊκού συντάγματος(ίσως μετά 30-50 χρόνια). Δεν εμπιστευόμαστε πλέον τους ευρωπολιτικούς της και πολύ περισσότερο δεν εμπιστευόμαστε την ελληνική κυβέρνηση και εξίσου την αξιωματική αντιπολίτευση, που διατυμπανίζουν τα «καλά» που θα φέρει το ευρωσύνταγμα. Αυτοί οι πολιτικοί, που θέλουν να λέγονται και Έλληνες συν και αρκετά συγκροτήματα των ΜΜΕ σίγουρα θα βλέπουν όνειρα και μάλιστα ξύπνιοι.

Prost, Europa! Prost! Θα συνεχίσουμε να πίνουμε τα ποτήρια μας στην υγειά σου κι ούτε θα πάψουμε να στεκόμαστε δίπλα σου και να σε παρακολουθούμε. Ας έχουν κατά νου οι κυβερνήτες σου ότι η κατάλυση των εθνικών συνταγμάτων ή η παράκαμψη αυτών μέσω διαφόρων ευρωατλαντικών τερτιπιών δε θα περάσει. Δεν μπορεί να περάσει. Οι Έλληνες οφείλουν να προστατέψουν τα υπάρχοντά τους (τα σύνορά τους, το σύνταγμά τους, τις πολιτισμικές και ηθικές αξίες τους κ.ά.) και το πρώτο τους βήμα θα πρέπει να είναι η καθολική απόρριψη του υπό σύσταση ευρωσυντάγματος και να αφυπνιστούν...

«Τάχα να 'ναι μόνο τούτα, που να έχεις να σκεφτείς / σαν πολίτης μιας πανούργας, όπως έφτιαξαν ζωής; / Λόγους δίνουν, λόγους παίρνουν της Ευρώπης αρχηγοί / σ' εμπαιγμούς και σε πλεκτάνες έχουν ευθυγραμμιστεί..»

ΕΕ-Γερμανία, 11 Απριλίου 2005

www.fasoulas.de
Vaios@fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)