η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Η αναθεώρηση του Συντάγματος
Μιά άσκοπη και επικίνδυνη ενέργεια της Κυβέρνησης
Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης, Νέα Υόρκη, 22. Ιανουαρίου 2006

Σύνταγμα καλείται ο διέπων εν κράτος θεμελιώδης νόμος, προς το γράμμα και πνεύμα του οποίου δέον να συμμορφούται το σύνολον της νομοθεσίας μιάς χώρας όσον αφορά εις την διάρθρωσιν της πολιτείας, την λειτουργία των θεσμών της και τας σχέσεις ταύτης μετά του κεκτημένου δικαιώματα και υποχρεώσεις πολίτου. Το Σύνταγμα σχηματίζει το πλαίσιο εντός του οποίου οφείλει να κινήται και εξελίσεται το οικονομικόν, κοινωνικόν και πολιτικόν καθεστώς μιάς χώρας.

Από τον ορισμό αυτό και μόνο, ο καθ' ένας μπορεί εύκολα να κατανοήσει την ιερότητα και την σημασία του Συντάγματος για μια χώρα, αλλά και τον σεβασμό που οφείλουν οι πολίτες της χώρας σε αυτό, αφού όπως ορίζει, έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Στην Ελλάδα, το Σύνταγμα ήταν μια επιθυμία του λαού από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Ήθελαν να ζήσουν ελεύθεροι και κάτω από συνταγματικώς κατοχυρωμένους θεσμούς, όπως γνώριζαν τότε από τα όσα είχαν δώσει στους λαούς η Γαλλική και η Αμερικανική επανάσταση. Όμως, στην Ελλάδα, οι εσωτερικές διαμάχες δεν άφησαν να επιζήσει κανένα από τα Συντάγματα που είχαν ψηφιστεί. Σε συντομία η ιστορία του ελληνικού Συντάγματος είναι η εξής.

Την 1η Ιανουαρίου του 1822 η Α! Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο ψηφίζει «Το προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος»

Ένα χρόνο αργότερα αυτό θα αναθεωρηθεί από την Β! Εθνική Συνέλευση στο στρον της Κυνουρίας. «Νόμος της Επιδαύρου» ονομάστηκε η αναθεώρηση αυτή.

Η Γ! Εθνική Συνέλευση που έγινε στην Τροιζήνα το 1827, ψηφίζει το «Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδος» αλλά με πρόταση του Ιωάννη Καποδίστρια, κυβερνήτου της Ελλάδας επικυρώνεται η αναστολή της ισχύος του από την Δ! Εθνική Συνέλευση.

Το 1832 η Ε! Εθνική Συνέλευση συνέρχεται στο Ναύπλιο και ψηφίζει το «Ηγεμονικόν Σύνταγμα» το οποίο ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Με την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου ο Όθωνας παραχωρεί στους Έλληνες το «Σύνταγμα του 1844» με το οποίο κατοχυρώνεται στην Ελλάδα η Συνταγματική Μοναρχία.

Μετά την ανατροπή του Όθωνα η Β! Εθνική Συνέλευση ψηφίζει το «Σύνταγμα του 1864» με το οποίο καθιερώνεται στην Ελλάδα η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Με την είσοδο στον 20ο αιώνα το Σύνταγμα των Ελλήνων εξακολουθεί να ταλαιπωρείται. Το 1911, 1920 και 1924 γίνονται κάποιες αναθεωρήσεις οι οποίες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα αφού μεσολαβούν η Μικρασιατική καταστροφή και μια σειρά από μικροεπαναστάσεις.

Το 1926 Επιτροπή τριάντα εμπειρογνωμόνων συνέρχεται και καταρτίζει το «Σύνταγμα της Τριακονταμελούς Επιτροπής». Όμως το 1927 η Αναθεωρητική Βουλή ψηφίζει το «Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας» με το οποίο καθιερώνεται το πολίτευμα της αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Με την παλινόρθωση της Μοναρχίας το 1935 ο Γεώργιος Β! επιστρέφοντας στην Ελλάδα, επαναφέρει το σύνταγμα του 1864 το οποίο όμως τον επόμενο χρόνο ο Μεταξάς θα το καταργήσει για να φτιάξει την δική του διχτατορία

Με το τέλος του Β! Παγκοσμίου πολέμου αρχίζουν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο τελικά ψηφίζεται το 1952.

Η Χούντα της 21ης Απριλίου του 1967 καταργεί για μια ακόμη φορά το Σύνταγμα των Ελλήνων και αρχίζει την κατάρτιση νέου Συντάγματος το οποίο φρόντισε να είναι «στα μέτρα» της και αφού τροποποιήθηκε δύο φορές τελικά και με τις ευλογίες των Συνταγματαρχών ψηφίστηκε στις 29 Σεπτ. του 1968.

Το 1974 με το τέλος της Χούντας διαγράφεται η ανάγκη ενός νέου Συντάγματος. Ενός Συντάγματος που θα μπορεί πλέον να εξασφαλίζει την ελευθερία των πολιτών της Ελλάδας από τις ορέξεις του κάθε επίδοξου κυβερνήτη. Και από το σημείο αυτό αρχίζει μια νέα οδύσσεια του Ελληνικού Συντάγματος η οποία πάντοτε εξαρτάτο από τις ορέξεις και τα συμφέροντα του κάθε κόμματος που είχε την δύναμη. Ακολουθεί μια σειρά από αναθεωρήσεις οι οποίες σαν βάση πάντοτε είχαν την εξυπηρέτηση κάποιων συμφερόντων και ποτέ το καλό της χώρας και του λαού της.

Το ΠΑΣΟΚ στην εικοσαετία της παντοδυναμίας του ασχολήθηκε με το Σύνταγμα πάντοτε όμως αποβλέποντας σε κάποιους σκοπούς. Και η Νέα Δημοκρατία τώρα πλέον που κατάφερε να γευτεί την χαρά της εξουσίας δεν ήταν δυνατόν να μην ενοχλήσει το ταλαίπωρο Σύνταγμα των Ελλήνων προς συμφέρον της φυσικά.

Για κάποιους λόγους που πιθανόν να κρύβουν κάποιες σκοπιμότητες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να προχωρήσει στην αναθεώρηση κάποιων άρθρων του Συντάγματος. Δεν μπορεί κανείς από τους πολιτικούς μας να μας πείσει ότι οι εποχές, που διανύουμε σε συνδυασμό με τις παγκόσμιες συγκυρίες είναι μια σοβαρή και εύλογη αιτία για την αναθεώρηση κάποιων άρθρων του Συντάγματος της χώρας μας. Ακούστηκε ακόμη ότι η κίνηση αυτή, της αναθεώρησης, είναι ένας αποπροσανατολισμός της σκέψης των πολιτών από τα μύρια όσα προβλήματα που έχουν προκύψει. Αν κάποιοι τολμήσουν να χρησιμοποιήσουν το Σύνταγμα για κάποιο πολιτικό παιγνίδι, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα διαπράξουν και θα χρεωθούν με μια ιεροσυλία. Και θα μας θυμίσουν την ενέργεια του βασιλιά της Αγγλίας, του Ιωάννη, ο οποίος το 1215 υπόγραψε την Μάγνα Κάρτα για να παραχωρήσει σημαντικά δικαιώματα στους ευγενείς της χώρας του.

Πάνω στην συζητούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, τόσο το ΚΚΕ όσο και ο Συνασπισμός έχουν πάρει μια ξεκάθαρη θέση διατυπώνοντας την αντίρρησή τους.

Όμως, όπως και να έχουν τα πράματα η αναθεώρηση των άρθρων, έτσι όπως αυτή έχει διατυπωθεί, δείχνει καθαρά πως αν δεν συμβαίνει κάτι άλλο, κάποιοι θέλουν να ευνοήσουν κάποιους, ζημιώνοντας για μια ακόμη φορά τον απλό πολίτη και κατ' επέκταση και αυτή τούτη τη χώρα. Θα ζημιώσουν τον πολίτη, αυτόν που υποτίθεται ότι προστατεύει το Σύνταγμα. Και θα εκθέσουν ανεπανόρθωτα την Ελλάδα. Για μια ακόμη φορά το Σύνταγμα των Ελλήνων, το Σύνταγμα της πατρίδας μας θα γίνει ένα φτηνό εργαλείο στα χέρια κάποιων επιτηδείων προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάποια συμφέροντα.

patrinos12@hotmail.com

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)