η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Ανασχηματισμός, ηλεκτρονικό φακέλλωμα, κουραμπιέδες
και μελομακάρονα

Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης, Νέα Υόρκη 24. Φεβρουαρίου 2006

Μήνες τώρα τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν κάνει πρώτο θέμα τους κάποιον αναμενόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης της Νέα Δημοκρατίας, η οποία επί είκοσι μήνες και παρά τα όποια πυροτεχνήματα δεν κατάφερε να μας πείσει ότι είναι η κυβέρνηση, που επιθυμούσε ο λαός της Ελλάδας και οραματίστηκαν όσοι την ψήφισαν.

Έτσι ο ελληνικός λαός έχει αποθέσει όλες τις τελευταίες ελπίδες του σε κάποιον ανασχηματισμό και πιστεύουν πως ο ανασχηματισμός αυτός θα φέρει κάτι καλύτερο.

Μέσα στους είκοσι μήνες της διακυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία χρεώθηκε με την απομάκρυνση τριανταέξη περίπου κυβερνητικών στελεχών, υπουργών, υφυπουργών, γραμματέων υπουργείων και άλλων, οι οποίοι πήραν το δρόμο προς το σπίτι τους συνοδευόμενοι με την μομφή της δωροδοκίας, της διαφθοράς, της διαπλοκής.

Φτάσαμε έτσι στο σημείο, τα ΜΜΕ, να πάρουν την πρωτοβουλία και από την άνοιξη να στήσουν τα σενάρια του ανασχηματισμού, πιστεύοντας ίσως πως προσφέρουν έτσι στον λαό της Ελλάδας κάτι καλύτερο. Από μήνα σε μήνα φτάσαμε πλέον στην περίοδο των εορτών γιά να μας πουν. «Μέσα στις γιορτές θα γίνει ο ανασχηματισμός.» Όμως ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσσόπουλος βγήκε και δήλωσε κατηγορηματικά. «Μην περιμένετε ανασχηματισμό μέσα στις γιορτές.»

Πολύς θόρυβος γιά το τίποτα. Τελικά τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από έναν ανασχηματισμό; Τι μπορεί να αποδώσουν σε μιά οποιαδήποτε κυβερνητική θέση όλοι όσους αυτή τη στιγμή διαθέτει το ενεργητικό της Νέας Δημοκρατίας; Μήπως δεν έχουμε την τιμή να γνωρίζουμε όλους αυτούς τους πολιτικούς μας φωστήρες; Μήπως τόσα χρόνια τους είδαμε να έχουν κάποια προσφορά προς τη χώρα μας; Γιατί λοιπόν να προσφέρουν τώρα, με κάποιον υπό κατασκευή ανασχηματισμό, αν πάρουν κάποια θέση; Δυστυχώς, οι πολιτικοί που διαθέτει ο ελληνικός χώρος είναι όλοι τους πρόσωπα που δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη σε οποιαδήποτε θέση της Δημόσιας Διοίκησης και αν βρεθούν. Έτσι ο αναμενόμενος ανασχηματισμός, αν γίνει, όποτε γίνει, και αν θα γίνει, το μόνο που θα μπορέσει να προσφέρει είναι μία από τα ίδια.

Κι' ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, οι πολιτικοί μας όλων των χώρων δείχνουν να παραμένουν πιστοί και υποταχτικοί στους αφέντες τους, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των ΗΠΑ. Αδιαμαρτύρητα δέχτηκαν το ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών της χώρας τους πάνω στις επικοινωνιακές μας σχέσεις. Βέβαια το ηλεκτρονικό φακέλωμα δεν είναι κάτι καινούργιο. Στις ΗΠΑ από χρόνια υπάρχει η ηλεκτρονική παρακολούθηση κάποιων πολιτών. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη και σε πολλές άλλες χώρες. Μόνο που τώρα αποφάσισαν να μας το κάμουν επισήμως γνωστό. Στο όνομα της τρομοκρατίας, που οι ίδιοι οργανώνουν, τα προσωπικά μας δεδομένα έχασαν πλέον την ιδιωτική τους υπόσταση και γίνονται κοινό μυστικό. Καταργείται κάθε οικογενειακό απόρρητο και η προσωπική μας ζωή τίθεται στη διάθεση του οποιουδήποτε υποτιθέμενου προστάτη μας που εμείς οι ίδιοι έχουμε εκλέξει και πληρώνουμε. Και ενώ αυτοί παρουσιάζονται ξεδιάντροποι παίρνουν το θάρρος και έρχονται να μας μιλήσουν ακόμη γιά τα δεινά των κομμουνιστικών καθεστώτων.

Μνημόνιο ζητά να ψηφίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση γιά να τιμωρηθούν τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων. Τα δικά τους εγκλήματα που είναι πιό πολλά και πιό τρομερά ποιος θα τα δικάσει και ποιος θα τα τιμωρήσει; Φυσικά κανείς δεν γνωρίζει γιά ποια ακριβώς εγκλήματα μιλάνε και γιά ποιο λόγο ανακινούν αυτό το θέμα τώρα, μετά από τόσα χρόνια που, κατά τη γνώμη τους και μετά από τις δικές τους ενέργειες υποτίθεται ότι η κοσμοθεωρία του κομμουνισμού έχει καταστεί πλέον αδύναμη να βλάψει το θεάρεστο έργο που επιτελούν.

Οπωσδήποτε όμως αγνοούν ότι η κομμουνιστική θεωρία επιμένει να επιζεί έστω και μετά από τον εξοντωτικό πόλεμο που εξαπέλυσαν εναντίον της. Όχι μόνο επιζεί αλλά κάθε μέρα η παρουσία της, πάνω στον πλανήτη μας, γίνεται και πιό εντυπωσιακή αφού αυτοί οι ίδιοι με τις παράνομες ενέργειές τους δεν αφήνουν στους λαούς άλλα περιθώρια από το να αποζητούν και να προσπαθούν να τονώσουν την παρουσία της κομμουνιστικής θεωρίας την οποία βλέπουν σαν μιά ελπίδα. Ο κομμουνισμός, σαν μιά πολιτική κοσμοθεωρία, δεν πρόκειται να εξαφανιστεί με όλες όσες προσπάθειες καταβάλουν οι εχθροί του, οι οποίοι σε τελική ανάλυση δεν γνωρίζουν ούτε γιατί είναι εχθροί του. Και το κυριότερο αγνοούν ότι ο κομμουνισμός είναι το αντίβαρο του καπιταλισμού, ο οποίος δεν μπορεί να επιζήσει χωρίς την παρουσία του κομμουνισμού στο παγκόσμιο πολιτικό προσκήνιο. Ας προσπαθήσουν λοιπόν να τον συνηθίσουν και να μάθουν να τον υπολογίζουν και να ζουν μαζί του και να αφήσουν τα υποτιθέμενα εγκλήματα και ας κοιτάξουν να δούνε τα δικά τους εγκλήματα.

Μετά από όλα αυτά πιθανόν να νομίζετε ότι η μόνη ελπίδα καταφυγής που μας απομένει είναι να επικαλεσθούμε την βοήθεια του Θεού. Λυπάμαι όμως αλλά ο Κύριος μάλλον φαίνεται να είναι πάρα πολύ απασχολημένος γιά να ασχοληθεί μαζί μας. Ο χρόνος του φαίνεται να καταναλώνεται στις ιδιωτικές του συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπους, ο οποίος σε κάθε του εμφάνιση θεωρεί υποχρέωσή του να θυμίζει στα «πρόβατα» που κατοικούν τη χώρα του ότι συνομιλεί με τον Θεό και κάνει ό,τι αυτός του λέει. Και μάλλον ο Θεός είναι αυτός που τον οδήγησε στον πόλεμο με το Ιράκ. Φαίνεται όμως πως την θεϊκή προτίμηση προς τον κ. Μπους ζήλεψε ο γνωστός αρχιμανδρίτης κ. Γιοσάκης, ο οποίος και αυτός, όπως ισχυρίζεται σε συνέντευξη που έδωσε σε αθηναϊκή εφημερίδα υποστηρίζει ξεδιάντροπα ότι: «Με επισκέφτηκε ο Θεός μέσα στη φυλακή μου και μου μετέδωσε τη χάρη του και την αντοχή» Μετά από όλα αυτά νομίζω πως εμείς, οι απλοί, αγαθοί και αθώοι δεν θα έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τον Θεό. Όταν υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Μπους και το Γιοσάκη οι οποίοι ξεδιάντροπα υποστηρίζουν τις συνομιλίες τους με τον Θεό, εμείς τι άλλο μπορούμε να πούμε παρά «Θεέ μου, βοήθησέ μας να μην τρελλαθούμε.» Διότι αν τρελαθούμε κινδυνεύουμε να βρεθούμε στο Δρομοκαίτειο και να φάμε καμιά ποντικόσουπα.

Καλύτερα όμως να δοκιμάσουμε κανένα μελομακάρονο ή κανέναν κουραμπιέ που η τιμή τους έχει γίνει κύριο καθημερινό θέμα στα τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας. Πόσο στοιχίζουν τα παραδοσιακά αυτά Χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι κάτι που απασχολεί σοβαρά και καθημερινά τους ρεπόρτερ των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών. Και φυσικά μας παρουσιάζουν τις τιμές Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων. Δεν μας λένε πόσο στοιχίζουν στην Κομοτηνή, στην 'Aρτα και στα Γιαννιτσά. Μήπως και είναι φτηνότερα γιά να πεταχτεί μέχρι εκεί ο φουκαράς ο Έλληνας γιά να αγοράσει λίγα. Το ότι το 90% των Ελλήνων δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν έστω και ένα κομμάτι γαλοπούλα, δεν φαίνεται να τους απασχολεί. Ένας λαός που προσπαθεί μέσα από την μάστιγα της ανεργίας να επιζήσει με 300 έως 400 ευρώ τον μήνα δεν νομίζω ότι έχει πρόβλημα με το πόσο κοστίζουν οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Ένα κομμάτι ψωμί τον απασχολεί. Ας προσπαθήσουν να του το δώσουν αυτοί που περιμένουν τον ανασχηματισμό γιά να καθίσουν σε μιά μεγαλύτερη καρέκλα.

Μετά από όλα αυτά ας πούμε ο καινούργιος χρόνος να μας φυλάει από του αφέντες μας.

patrinos12@hotmail.com

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)