η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

Αθήνα 2004

Athens 2004

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 

 

  

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
Γράφει η Μάρω Σιδέρη*

Πριν βιαστείτε να διαμαρτυρηθείτε για το ιστορικό ατόπημα που διαφαίνεται απ τον τίτλο, επιτρέψτε μου να εξηγηθώ. Κι η ίδια πίστευα ότι ο Μακεδόνας βασιλιάς, ο γιος του Φιλίππου που μαθήτευσε δίπλα στον Αριστοτέλη, εκείνος ο ευφυής νεαρός πρίγκιπας που διδάχτηκε την ουσία της ζωής από τον κυνικό φιλόσοφο Διογένη, ήταν προγενέστερος της μεγάλης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Πίστευα ακόμα ότι η ιστορία είναι σαν τη μοίρα: Ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει! Ο Αλέξανδρος δεν έφτασε ποτέ στη Ρώμη, δεν πάλεψε για τη ζωή και την τιμή του μέσα στο Κολοσσαίο, ούτε φυσικά απολογήθηκε ποτέ ενώπιον του Καλιγούλα!

Σωστά; Κι όμως κύριοι προφανώς όλα όσα ξέραμε για την ιστορία, είναι καιρός να τα ξεχάσουμε: Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Καμπουράκης γράφει στο - καταπληκτικό ομολογουμένως- βιβλίο του «ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑ», ότι «τελικά την ιστορία τη γράφουν οι απλοί καταφερτζήδες». Δυστυχώς ο καλός δημοσιογράφος έχει δίκιο: Οι καταφερτζήδες γράφουν την ιστορία και - επιτρέψτε μου να προσθέσω- οι ηλίθιοι την αναδεικνύουν! 

Πάντως για να είμαι σαφής, ο Αλέξανδρος τα τελευταία χρόνια όντως βρίσκεται στα χέρια της αιμοσταγούς Αυτοκρατορίας, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Η ιστορία του όμορφου πρίγκιπα που κατέκτησε τον τότε γνωστό κόσμο, κάνοντας τη γλώσσα του γνωστή στα πέρατα της οικουμένης, ξαναγράφεται από τους καταφερτζήδες και αναδεικνύεται από τους ηλίθιους εκείνης της χώρας που θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ξανά τη γη επίπεδη εάν την πληρώσει!! Η Αμερική έχει προφανώς βαλθεί να μην αφήσει αβίαστους ζώντες και κεκοιμημένους: Έτσι ενώ η πολιτική της έχει αναλάβει να ξεπαστρέψει τους ζωντανούς, η χολιγουντιανή της «τέχνη» φροντίζει συχνά πυκνά να ταράξει εκείνους που δεν πρόλαβαν να την γνωρίσουν. Πριν από μερικά χρόνια ήταν ο Ηρακλής εκείνος που δεινοπάθησε στα χέρια των ευφυών αυτών καλλιτεχνών: Ο ημίθεος ήρωας, εκείνος που λύτρωσε τον Προμηθέα από τα δεσμά του, ήταν - κατά την άποψη τους- ένας ροκάς με μαύρη ζώνη στο καράτε, που μεταξύ Λερναίας Ύδρας και Στυμφαλίδων Ορνίθων, λύτρωσε και τον βασιλιά Μίδα από μια συμμορία μπράβων που πουλούσαν προστασία στο καζίνο του!! Αργότερα ήταν η σειρά του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου που - κατά το σεναριογράφο της ταινίας Ο ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ- είχε κατακτήσει όλη την Ευρώπη, εκτός από ένα χωριό που αντιστεκόταν σθεναρά- κάτι σαν τον Αστερίξ και τους Γαλάτες, το κόμικ που διαβάζαμε κρυφά την ώρα των μαθηματικών! 

Εάν αυτά τα παραδείγματα σας προκαλούν γέλια, δείτε τι θα μάθουν τα παιδιά μας για τον Μέγα Αλέξανδρο από την Έβδομη Τέχνη της Αυτοκρατορίας. Ο γιος του Φιλίππου λοιπόν δεν ήταν έλληνας κατά τους δημιουργούς της νέας ταινίας που απειλεί να μας κάνει να ξεχάσουμε όσα ξέραμε. Ήταν Σκοπιανός πρίγκιπας λες και υπήρχε το Κράτος των Σκοπίων το 356π.Χ. Ήταν ομοφυλόφιλος, όπως και ο πατέρας του, και είχε ερωτευθεί το φίλο του Ηφαιστίωνα. Επιπλέον, ήταν ένας σφαγέας, που δεν έδειχνε οίκτο ούτε σε αιχμαλώτους ούτε σε γυναικόπαιδα, κάτι σαν τους προέδρους της σύγχρονης Αμερικής δηλαδή. Ο Αλέξανδρος που βρίσκεται φυλακισμένος στη σύγχρονη Ρώμη, είναι έτοιμος να δικαστεί από τους διάφορους αμερικάνους Καλλιγούλες και να ριχθεί τελικά στο Κολοσσαίο τους, προς τέρψη ενός κοινού που θεωρεί το βιβλίο καλλωπιστικό άνθος!

 Προφανώς οι σεναριογράφοι της ταινίας που ετοιμάζεται, αγνοούν το όνομα του Αριστοτέλη, του δασκάλου του ήρωά τους, κι έτσι δε γνωρίζουν ότι ο έλληνας φιλόσοφος δεν κατείχε την σκοπιανή γλώσσα για να τη διδάξει και στο μαθητή του. Σίγουρα δεν γνωρίζουν ότι κάπου πάνω στον πλανήτη υπάρχει μια πόλη που την λένε Πέλλα - όπως δεν ξέρανε κατά που έπεφτε η Σερβία όταν την βομβάρδιζαν! Φυσικά, όταν πήγαν στην Αίγυπτο, προτίμησαν να λιαστούν στο προαύλιο του μουσείου στο Κάιρο κι έτσι οι καημένοι δεν είδαν το άγαλμα του Αλέξανδρου, κατασκευασμένο από τους ίδιους τους Αιγυπτίους να τους υποδέχεται στην είσοδο. Κι εάν το είδαν, δε σκέφτηκαν ότι κανένας δεν επιθυμεί να φτιάξει αγάλματα για τον βιαστή του, διαφορετικά η υφήλιος θα είχε γεμίσει από προτομές αμερικάνων πολιτικών! Κανείς τους δε σκέφτηκε ότι αγάλματα κατασκευάζουν οι απλοί άνθρωποι για τους ήρωές τους, για εκείνους που αγαπούν και θαυμάζουν και όχι για σφαγιαστές αθώων. Αμφιβάλλω εάν υποψιάζονται ότι Αλεξάνδρεια δε σημαίνει πόλη της Αλεξάνδρας αλλά πόλη του Αλέξανδρου και εάν συνδέουν το ιδρυτή της με τον Έλληνα που φαντάζει στα μάτια τους τόσο απολίτιστος και βάρβαρος. Κι εάν όλα αυτά τα αγνοούν, ούτε λόγος να γίνεται για την οικογένεια του Δαρείου που δέχτηκε την προστασία του Μακεδόνα βασιλιά μετά τη μάχη στην Ισσό, ή για τους ιερείς στο μαντείο του 'Αμμωνος Διός που τον δέχτηκαν με τιμές Θεού. Όσο για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Αλέξανδρου, απ όλη τη βιβλιογραφία στην οποία ανέτρεξαν για να γράψουν την ιστορία του, αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο η έρευνα κατέληξε. Ενώ δεν γνωρίζουν τι έκανε ο γιος του Φιλίππου εκτός σκηνής, είναι σίγουροι για τα εντός σκηνής έργα του!

* (Η Μάρω Σιδέρη γεννήθηκε στην Παιάνια. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αγγλία πάνω στα Παιδαγωγικά. -Theology and religion Studies in Primary Education και T.Ε. S.O.L.- Παράλληλα με τις σπουδές της, ασχολείται με τη διδασκαλία Αγγλικών, ενώ αρθρογραφεί για την εφημερίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού).

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ