η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

  Επιτυχές το 2ο Αντάμωμα Θεσσαλών της Ευρώπης στo Δήμο Νεβρόπολης Αγράφων Καρδίτσας
Διαμαντής Γκίκας, 25.08.2663

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων κρατών Ευρώπης «Βασ. Τσιτσάνης» προγραμματίζει κάθε καλοκαίρι την διοργάνωση μιας πανηγυρικής και πολιτιστικής εκδήλωσης στην Ελλάδα με την επωνυμία «Αντάμωμα Θεσσαλών Ευρώπης στη Θεσσαλία». Ένα αντάμωμα που θα διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι σε ένα διαφορετικό Δήμο της Θεσσαλίας. Μετά την μεγάλη επιτυχία του 1ου Ανταμώματος που διοργανώθηκε το καλοκαίρι 2005 στο Δήμο Φαλώρειας Τρικάλων, την σκυτάλη της διοργάνωσης της εκδήλωσης ανέλαβε ο Δήμος Νεβρόπολης Αγράφων.

Το δεύτερο Αντάμωμα όλων των ξενιτεμένων Θεσσαλών στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε στις 20 Αυγούστου 2006 στη πανέμορφη παραλία της Λίμνης Ν. Πλαστήρα του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων του Καρδίτσας, το οποίο γιορτάστηκε με τραγούδια, χορούς και απονομή πολλών τιμητικών διακρίσεων. Στους παρευρισκόμενους ο Δήμος Νεβρόπολης προσέφερε παραδοσιακό φαγητό και κρασί.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι πολιτικές αρχές του Νομού Καρδίτσας, πολλοί εκπρόσωποι φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου από όλη την Θεσσαλία, ενώ συγκινητικές ήταν οι στιγμές συνάντησης μεταναστών που είχαν χρόνια να βρεθούν. Ήταν η δεύτερη φορά που οι ομογενείς Θεσσαλοί αντάμωσαν στην Ελλάδα και εξέφρασαν σκέψεις, προβλήματα, αιτήματα από κοινού και βεβαίως γιόρτασαν όλοι μαζί.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με αγιασμό. Το πρόγραμμα της βραδινής εκδήλωσης παρουσίασε ο κ. Ι. Μαλέτσικας. Η έναρξη της εορτής ξεκίνησε με χαιρετισμό του οικοδεσπότη Δημάρχου Νεβρόπολης κ. Φώτη Παπαντώνη ενώ στη συνέχεια χαιρέτησε ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αναγνωστόπουλος.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος κ. Διαμαντής Γκίκας ο οποίος καλωσόρισε τους Συλλόγους-Μέλη και μεταξύ των άλλων είπε: «Σας καλωσορίζω στο 2ο Αντάμωμα Θεσσαλών της Ευρώπης με αγνά αισθήματα συγκίνησης, χαράς, ομόνοιας και σεβασμού. Στις 21.03.2004 δεκαεπτά Θεσσαλοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες ίδρυσαν την Ομοσπονδία θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων κρατών Ευρώπης με την επωνυμία Βασ. Τσιτσάνης. Μια παλιά ιδέα που επιτέλους έγινε πραγματικότητα. Οι Ευρωπαίοι Θεσσαλοί ένωσαν τις δυνάμεις. Μπαίνουμε σε μια νέα φάση και σε μία νέα εποχή θεσσαλικής ιστορίας στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια φυτεύτηκε ένας πλάτανος προς τιμή του μετανάστη από επιτροπή της Ομοσπονδίας, τον Νομάρχη Καρδίτσας κ. Αναγνωστόπουλο και τον Δήμαρχο Νεβρόπολης κ. Παπαντώνη. Ο Δήμος Νεβρόπολης βράβευσε τους πρώτους μετανάστες από κάθε χωριό του Δήμου Νεβρόπολης. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι: Κουτσοκώστας Χρήστος (Πεζούλα), Κουτής Ιωάννης και Νεντής Δημήτριος (Νεοχώρι), Τσαμαντας Ιωάννης και Αλεξιου Ηλίας (Φυλακτή).

Ακολούθησε η βράβευση στις εκ της Θεσσαλίας καταγόμενες προσωπικότητες. Βραβεύτηκαν οι: Κρίς Σπύρου (πρώην γερουσιαστής), Σαμπαλιώτης Παντελής (Ζωγράφος Εικαστικός), Καλαντζής Δημήτρης (Χημικός Περιβαντολόγος) και Θάνος Κώστας (Ολυμπιονίκης).

Την παράσταση έκλεψε η Θεσσαλική Νεολαία Ευρώπης με δύο συγκινητικές ομιλίες της Πρόεδρου κ. Μποζίνη Νικολέττα και της Αντιπροέδρου Νεολαίας Νυρεμβέργης κ. Γκίκα Γεωργία. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας και εκπρόσωποι (Ταμίας Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Μαρία Ράπτη, Πρόεδρος Θεσσαλικού Συλλόγου Νυρεμβέργης κ. Πολύζος Νικόλαος, Γραμματέας Θεσσαλικού Συλλόγου Νυρεμβέργης κ. Νταιλιάνης Ευάγγελος, Πρόεδρος Θεσσαλικού Συλλόγου Ελβετίας Δημήτριος Ζαχαράκης) καθώς και η παρευρεσκόμενη Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Αυστραλίας κ. Ρωσσίνη Ασπασία απένεμαν τιμητικά μετάλλια στα μέλη της Θεσσαλικής Νεολαίας Ευρώπης: Μποζίνη Νικολέτα, Μποζίνη Αγγελική, Μποζίνη Ιωάννα-Ραφαέλα, Γκίκα Γεωργία, Νταϊλιάνης Αντώνιος και Νταϊλιάνη Ζωή.

Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση χορευτικών από τα χορευτικά τμήματα των Γυναικών Νεοχωρίου, Κρυονερίου, πολιτιστικού Συλλόγου Φυλακτής, της Θεσσαλικής Νεολαίας Ευρώπης και με δημοτικό παραδοσιακό γλέντι για όλους τους παρευρισκόμενους. Η Ομοσπονδία ευχαριστεί όλα τα άτομα που πήραν μέρος στην οργάνωση αυτής της μεγάλης εκδήλωσης και τους εύχεται να είναι πάντα καλά.

http://www.tsitsanis.de/Griechisch/Ekdiloseis/Antamoma2/antamoma2.html

Internet: www.tsitsanis.de  - www.otse.de

Email: info@tsitsanis.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)