η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

Αθήνα 2004

Athens 2004

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 

 

  

Στον ρου της πνευματικής στρατιάς των άλλων Ελλήνων!

Λοιπόν! Μετά τη συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης, 20 Ιουνίου 2002, στο Γραφείο Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, που οι συνεργάτες μας τής «Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων», Διονύσης Κονταρίνης και Γαβριήλ Παναγιωσούλης παραχώρησαν, ας επιτραπεί στο γράφοντα να στείλει ένα θερμό χαιρετισμό στους άξιους συναδέλφους και τα συγχαρητήριά του. Επίσης ένα θερμό ευχαριστώ στον αγαπητό και φίλο Διευθυντή του Γραφείο Τύπου, Δημήτρη Γέμελο, για το αφούγκρασμά του και την ευαισθησία που κατέβαλε να φιλοξενήσει την επιτυχή, όπως αυτή εξελίχτηκε, συνέντευξη για το βιβλίο μας, «Ανθολογία της Ξενιτιάς» και γενικότερα σε θέματα της Ένωσή μας. Από αυτή τη θέση στέλνω εγκάρδιους χαιρετισμούς και σε όσους άλλους παρευρέθηκαν, ποιητές και λογοτέχνες, και πλαισίωσαν αυτή τη συνάντηση-συνέντευξη με το δικό τους τρόπο. Τέλος ένα θερμό καλωσόρισμα στα νέα μέλη που δραστηριοποιούνται στους χώρους της ΕΕΣΠΗ-Αμερικής και ευχόμαστε να μιμηθούν το ίδιο όλοι οι συγγραφείς της Διασποράς για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους ιερούς στόχους και σκοπούς μας. Αυτό συνδέεται και με το πρωταρχικό μήνυμά μας, το οποίο γεννήθηκε πριν ακόμα χτίσουμε την Ένωσή μας: «Έλληνες Συγγραφείς της Διασποράς Ενωθείτε» και το επαναλαμβάνουμε και τώρα προς κάθε κατεύθυνση.

Έχοντας την τόλμη και την αυτοπεποίθηση, την ευθύνη και τη συνέπεια (κι αυτό είναι Ελληνικό προνόμιο και τιμά όλους όσους πήραν μέρος στο πρώτο μας βήμα, στην «Ανθολογία της ξενιτιάς»), πριν ακόμα αποκτήσουμε «έδρανα», «ταμεία», καταστατικά και ξεπερνώντας κάθε δυσκολία,

μια χούφτα Έλληνες(πάντα και παντού μια χούφτα Έλληνες προστάζει η Ιστορία και πάνε μπροστά) έτσι και τώρα κάναμε αυτό το βήμα για να δείξουμε ότι είμαστε και ικανοί και άξιοι και μπορούμε στο όνομα του Ελληνικού Πολιτισμού, στο όνομα της Ελληνικής Γλώσσας, στο όνομα των πολιτιστικών μας αξιών και του οικοδεσπότη Λόγου να κουνήσουμε τα βαλτομένα νερά επισημαίνοντας όλους εκείνους που δημιούργησαν το πνευματικό βάλτωμα και διακρίνονται από διάφορα αντικοινωνικά σύνδρομα.

Στη συνέχεια να περάσουμε (περνούμε) προτάσεις και πλάνα που, αν όχι θα γλιτώσουν, θα περιορίσουν στο ελάχιστο τη μητροπολιτική αδιαφορία και μεγαλοστομία και θα επιτρέψουν το πέρασμα του Απόδημου Λόγου(Γλώσσα, Τέχνες και ό,τι άλλο συνεπάγεται σ' αυτόν)να πρυτανεύσει, όπως άλλωστε το οφείλει.

Δεκαετίες τώρα παρακολουθούμε τις αρνητικές εξελίξεις στον τομέα του Ελληνισμού της Διασποράς, του δικού μας Ελληνισμού, των άλλων Ελλήνων, όπως αυτοί παρουσιάζονται και παρουσιάζουν συχνά τα κακώς κείμενα του καιρού μας. Και σ' αυτούς τους άλλους Έλληνες ανήκει και η δική μας πνευματική στρατιά και δε διατιθέμεθα μόνο για οικονομικά προγράμματα, «μπίζνες», μεγαλοστομίες και κομματικούς σκοπούς.

Είναι πλέον καιρός η μητρόπολη να μας αφουγκραστεί. Δε επιθυμούμαι να γινόμαστε «κράχτες» και μόνιμοι κριτές της και την ως τώρα δική μας αδράνεια τη σκορπίσαμε. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν τις προθέσεις μας και πρώτη η Ελληνική Πολιτεία την οποία, θεωρώντας υποχρέωσή μας, επανειλημμένα την ενημερώσαμε. Ζητήσαμε κατευθείαν επαφή μαζί της και περιμένουμε. Δεν περιμένουμε διαπραγματευτάδες μεγαλόστομους, διότι όσες φορές ως τώρα τους χτυπήσαμε την πόρτα δεν μας άκουσαν. Οι «ανειλημμένες» υποχρεώσεις τους, βλέπετε, απορροφά το χρόνο τους.

Εν κατακλείδι: σε ό,τι αφορά τις οποιεσδήποτε δραστηριότητές μας, όπως μέχρι τώρα έτσι και στο μέλλον θα ενημερώνουμε τον απανταχού Ελληνισμό και σε ό,τι αφορά την εν λόγω συνέντευξη και τους διοργανωτές που μας τίμησαν όλους, οι συνάδελφοι, Γαβριήλ Παναγιωσούλης και Διονύσης Κονταρίνης, ενημερώνοντας το γράφοντα, μεταξύ άλλων έγραψαν και τούτα:

«Αναγνώρισαν την ύπαρξή μας, καλωσόρισαν την ιδέα μας, την ΕΕΣΠΗ, μας συγχάρηκαν για την έκδοση του πρώτου μας βιβλίου, «Ανθολογία της Ξενιτιάς». Τους έκανε εντύπωση ο ζήλος που εργαστήκαμε να εκδώσουμε το πρώτο μας βιβλίο χωρίς να περιμένουμε, την ευλογία κάποιων αχ αυτοί οι κάποιοι, κομματικοί ή γενειοφόροι. Εντυπωσιάστηκαν με την ιδέα της Ένωσης Συγγραφέων των απανταχού Ελλήνων. Πρώτοι εμείς ρίξαμε το σπόρο. Μόνοι μας με το χέρι μας πήραμε την Πρωτοβουλία και χαράξαμε νέους ορίζοντες. Μόνοι μας αντεπεξήλθαμε στα έξοδα, μόνοι μας βάλαμε τα θεμέλια και αποκλείσαμε δυσκολίες. Το μέλλον της πορείας μας διαγράφεται αισιόδοξο».

Ε. Ε.- Ιούνης, 26 2002 
www.fasoulas.de
vaios@fasoulas.de
Hirschenstr. 14
D-90762 Fürth 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ