Επιστολική Ψήφος


«Επιτροπή Πρωτοβουλίας Επιστολικής Ψήφου στη ΟΔΓ» α.Σ.
«Initiativkomitee Briefwahl fuer Griechen in der BRD» e.V.
40223 Duesseldorf,   Brunnenstr 18,   Tel: 0211-502547
-Ε Π ΕΨ-
c/o dialogos@t-online.de

Ελληνική Ραδιοφωνία του Μονάχου - Bayerischer Rundfunk (BR) -
 26 Οκτώβρη 1998, του ’ϊ Δημήτρη και ώρα 20.35
Εκπομπή «Θέματα που ενδιαφέρουν»

 Εκφωνήτρια: Τα εκλογικά δικαιώματα των μεταναστών είναι αγαπητοί ακροατές το θέμα της σημερινής μας εκπομπής και συγκεκριμένα η συμμετοχή των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των μεταναστών και των φορέων του, που παραπέμπεται συνεχώς στις καλένδες. Θα παραμένει όμως και θα συνεχίσει να τίθεται, όσο θα μένει ανικανοποίητο. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί ο Γιώργος Παππάς.

Γιώργος Παππάς (Ραδιοφωνία Μονάχου):
Το αίτημα φίλοι ακροατές είναι τόσο παλιό όσο και η μετανάστευση.
Να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες ομογενής να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνον η αδιάκοπη συχνή επαφή και η στενή πολιτική οικονομική και άλλοι δεσμοί που διατηρούν οι Έλληνες της Γερμανίας με την πατρίδα, ούτε η στόχευση ότι κάποια στιγμή οι συνταξιούχοι ίσως θα παλιννοστήσουν. Σ΄ όλα αυτά προστίθεται και η διαπίστωση, πως σε μια εποχή που μειώνονται οι αποστάσεις, καταργούνται τα σύνορα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναζητά την κοινή της ταυτότητα, μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων που ζουν εντός των ευρωπαϊκών αλλά εκτός των ελλαδικών συνόρων παραμένουν πολίτες κατ΄ επίφαση. Διότι το κατ΄ εξοχήν πολιτικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι δεν μπορούν να το ασκήσουν στη Γερμανία, διότι δεν είναι Γερμανοί πολίτες και στην Ελλάδα διότι δεν φρόντισε η πολιτεία να τους δώσει αυτή τη δυνατότητα. Αποτέλεσμα τα έγχρωμα τραίνα, λεωφορεία και αεροπλάνα που κατεβάζουν αγεληδόν τους κομματικούς πιστούς στην Ελλάδα, για
ν΄ ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Για να καλυφθεί η έλλειψη πολιτικής βούλησης
των εκάστοτε κυβερνώντων προς διευθέτηση του θέματος, προβλήθηκαν κατά καιρούς διάφορα νομικά ως και συνταγματικά κωλύματα , διαφιλονικούμενα εν μέρη και στην ίδια
την επιστημονική κοινότητα. Φαίνετε όμως ότι  κι΄ αυτά στερεύουν και η πίεση εντείνετε,
όχι μόνον από τους οργανωμένους μεταναστευτικούς φορείς, αλλά και από μεμονωμένους πολίτες. Παράδειγμα η Ομάδα  Πρωτοβουλίας για την θέσπιση και στην Ελλάδα της επιστολικής ψήφου, που χτες επέδωσε σχετικό υπόμνημα στην Ελληνική Πρεσβεία στη Βόννη.
«Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες, αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Λαού, που εργαζόμαστε και ζούμε στην Ομοσπονδιακή Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο αφορά το θέμα της συμμετοχής μας στις εθνικές εκλογές είμαστε οι πιο αδικημένοι, αναφέρεται στο υπόμνημα  και αυτό επειδή η μεγάλες αποστάσεις δεν μας το επιτρέπουν να παίρνουμε μέρος στις εθνικές μας εκλογές, αλλά και η καθυστέρηση της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου ισοδυναμεί με  ντε φάκτο απαγόρευση, ενώ το δικαίωμα αυτό το έχουν όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ακόμη και η νεοσύστατη   Βοσνία - Ερζεγοβίνη.»
Μιλήσαμε με τον Ανέστη Κελίδη που είχε και την σχετική πρωτοβουλία.

Ανέστης Κελίδης:
(Υπεύθυνος Τύπου της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Επιστολικής ψήφου)
......Η πρωτοβουλία ήταν εντελώς ατομική καθότι δεν υπήρχε κανένας παράγοντας να τον πιάσει συλλογικά, προσπάθησα να την περάσω από την κοινότητα. Τα μέλη της κοινότητας, εκτός από λίγους, οι πλειοψηφία δηλαδή  δεν δέχτηκε όχι ότι δεν το κατάλαβαν να πάρει αυτό το θέμα σαν σύνολο και να το προωθήσει και δεν βρήκα κανέναν άλλο τρόπο, οπότε αναγκάστηκα να δημιουργήσω ένα δικό μου κύκλο με πέντε-έξη ανθρώπους και να πάμε στην πρεσβεία να κάνουμε αυτό που έγινε στις 25.10.1998, να δώσουμε ένα υπόμνημα με αυτά τα οποία έχουμε συντάξει και τα έχει πάρει η πρεσβεία.

Γιώργος Παπάς:
Με ποιους στόχους;

Ανέστης Κελίδης:
Οι στόχοι μας ήταν απλούστατα, να μας παραχωρηθεί η δυνατότητα για να μην πω το δικαίωμα, διότι το δικαίωμα το έχουμε, η δυνατότητα η τεχνική στα πλαίσια της σημερινής κοινωνικής εξέλιξης, γιατί βρισκόμαστε στην εποχή του Ιντερνέτ, να ψηφίζουμε δια επιστολής, οπότε δεν θα τρέχαμε από δω προς την Ελλάδα εμείς σαν ξένοι, αλλά και στον τόπο και χώρο όπου ζούμε, υπάρχουν άρρωστοι, υπάρχουν ανάπηροι, υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν, σήμερα ο κόσμος δεν είναι μόνιμος όπως παλιά, να ψηφίζουνε πιο ελεύθερα πιο άνετα.

Γιώργος Παπάς:
Αυτή η κίνηση έχει αποκλειστική στόχευση, δηλαδή αν κατάλαβα καλά την διεκδίκηση της επιστολικής ψήφου.

Ανέστης Κελίδης:
Μόνο, δεν υπάρχουν ούτε παρεμφερή, ούτε οποιοδήποτε άλλο αίτημα, ούτε ξεκινά από οποιαδήποτε πολιτική τοποθέτηση, εφόσον την ανακοίνωση που έχουμε κάνει μιλάμε για όλον το φάσμα που υπάρχει εδώ μέσα και δεν υπάρχει κανένας άλλος στόχος και νομίζω όταν θα τελειώσει αυτό το πράγμα και το σύλλογο που έχουμε κάνει και ο κόσμος που έχει μαζευτεί γύρω απ΄ αυτό το θέμα και οποιαδήποτε άλλη οργάνωση συμπράξει, έχουμε μόνο αυτό το θέμα, να μας παραχωρηθεί η δυνατότητα να ψηφίζουμε δια επιστολής.

Γιώργος Παπάς:
Το μεταναστευτικό κίνημα και οι οργανωμένοι φορείς των μεταναστών θέτουν από χρόνια το ζήτημα της άσκησης των εκλογικών δικαιωμάτων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Κώστας Παπάς θεωρεί μάλιστα ότι το θέμα θα μπορούσε μόλις πρότινος να λυθεί.

Κώστας Παπάς(ΟΕΚ):
Με κάποια ρύθμιση για τους ετεροδημότες θα μπορούσε να υπάρξει κάποια λύση και για τους Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό.... θα ψηφίζουν κατ΄ αρχήν στα προξενεία και στις πρεσβείες στο εξωτερικό. Οπωσδήποτε αυτό προϋποθέτει ότι πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση και με τη χώρα εγκατάστασης των Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό. Έχει ακουστεί παλιότερα έχει ειπωθεί και επίσημα ότι η Γερμανία προβάλει αντιρρήσεις όσο αφορά το σημείο αυτό.

Γιώργος Παπάς (Ραδιοφωνία Μονάχου):
Μια από τις προτάσεις τις ΟΕΚ που προσκρούει όμως σε πολλά προβλήματα είναι να θεωρηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μια περιφέρεια που θα εκλέγει δώδεκα ως δεκαπέντε βουλευτές.

Κώστας Παπάς(ΟΕΚ):
Αν αυτό για οποιανδήποτε λόγο δεν είναι δυνατόν, τουλάχιστον να μπορούν να ψηφίσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα οι Έλληνες που βρίσκονται στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης οπωσδήποτε η πρακτική λύση είναι η επιστολική ψήφος και αν υπάρχει θέμα αναθεώρησης του συντάγματος νομίζουμε κι εμείς ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση. Οι Έλληνες τόσο στην Ελλάδα π.χ. οι ετεροδημότες, αλλά και οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό να μπορούν με τις πιο απλοποιημένες διαδικασίες να συμμετέχουνε στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα. Για μας το θέμα είναι να είναι ποιοτικό, δηλαδή συμμετοχής των αντιπροσώπων στη βουλή των Ελλήνων, των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, δεν θέλουμε οπωσδήποτε ν΄ ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στην Ελλάδα, θέλουμε όμως να υπάρχει μια εγγυημένη και ασφαλής συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό στη βουλή των Ελλήνων.

Γιώργος Παπάς (Ραδιοφωνία Μονάχου):
Η τελευταία δέσμευση του αρμόδιου υπουργού εσωτερικών Αλέκου Παπαδόπουλου που είχε δοθεί και σε συνέντευξη του στο πρόγραμμα μας ήταν ότι στο νόμο για τις νομαρχιακές εκλογές 26/23 του 1998, θα ληφθεί πρόνοια και για την άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων των μεταναστών. Στο νόμο αυτό λοιπόν προβλέπετε η σύσταση επιτροπής που θα προχωρήσει στη μελέτη και υποβολή πρότασης για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που ζουν σε χώρες μέλη τις Ευρωπαϊκής Ένωσης με ιδικούς καταλόγους και τις διακρατικές επαφές για την καθιέρωση κανόνων διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Παράλληλα στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συντάγματος ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από τη βουλή, να θεσπιστεί η επιστολική ψήφος για να υπερκεραστούν τα συνταγματικά κωλύματα που προβάλλονται από διάφορες πλευρές. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού της εκλογικής διαδικασίας στην Ελλάδα. Μιλήσαμε επ΄ αυτού με το συνταγματολόγο καθηγητή Γιώργο Παπαδημητρίου, τον οποίο ρωτήσαμε, αν μπορεί να θεσπισθεί άμεσα η επιστολική ψήφος η αν απαιτείται ματαρρύθμηση του συντάγματος.

Γ. Παπαδημητρίου   Συνταγματολόγος:
Εγώ όπως ίσως γνωρίζετε είμαι από τους πρώτους που υποστήριξα, ότι η επιστολική ψήφος είναι συνταγματικά θεμιτή. Με άλλα λόγια δηλαδή, δεν υπάρχει εμπόδιο το οποίο να στέκεται στην καθιέρωση  της. Το πρόβλημα είναι εάν επιλεγεί αυτός ο τρόπος και μέθοδος για την αντιμετώπιση  του πάγιου και χρονίζοντος αιτήματος των μεταναστών να ψηφίζουν στον τόπο όπου κατοικούν. Εάν συμβεί αυτό νομίζω ότι ο νομοθέτης θα μπορούσε να επιλέξει ως πρόσφορη μέθοδο την επιστολική ψήφο.

Γιώργος Παπάς (Ραδιοφωνία Μονάχου):
Πρόκειται δηλαδή για θέμα που δεν εμπίπτει στη διαδικασία αλλαγής του συντάγματος, αλλά αφορά καθαρά την εκλογική νομοθεσία και τον κοινό νομοθέτη.

Γ. Παπαδημητρίου   Συνταγματολόγος:
Κατά την ορθότερη εκδοχή και άποψη ναι, πρέπει όμως να θυμίσω, ότι το ζήτημα έχει συμπεριληφθεί στην πρόταση αναθεώρησης του συντάγματος κυρίως για να διευκρινιστεί το ζήτημα και να διασκεδαστούν αντιρρήσεις, οι οποίες κατά καιρούς έχουν εκφραστεί σχετικά.

Γιώργος Παπάς (Ραδιοφωνία Μονάχου):
Αν δεν υπάρχουν συνταγματικά κολλήματα τότε η μη διευθέτηση του ζητήματος δεν μένει παρά ν΄ αποδοθεί σε πολιτικές επιλογές.

Γ. Παπαδημητρίου   Συνταγματολόγος: Νομίζω ότι η τοποθέτηση σας είναι πολύ έντονη. Κατ΄ αρχήν δεν υπάρχει πρόθεση να μη τεθεί, να μη συζητηθεί και να μην ικανοποιηθεί το πρόβλημα. Αν και χρονίζει επί μακρόν νομίζω ότι ήρθε η ώρα να λυθεί, δεδομένου ότι ήδη στο νέο για τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας, προβλέπετε για πρώτη φορά ρητά, η σύσταση μίας επιτροπής, η οποία θα μελετήσει τ΄ όλο ζήτημα, θα διατυπώσει εναλλακτικές προτάσεις και θα εισηγηθεί στη κυβέρνηση την πιο κατάλληλη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Γιώργος Παπάς (Ραδιοφωνία Μονάχου):
Αυτή η απόφαση παραμένει όμως ανενεργός, η επιτροπή δεν έχει συσταθεί ακόμι.

Γ.  Παπαδημητρίου     Συνταγματολόγος:
Εκ όσον γνωρίζω όχι. Πρέπει να σας πω, ότι προηγήθηκε η εκλογική προετοιμασία και η διεξαγωγή της αναμέτρησης της εκλογικής για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές και ίσως έτσι εξηγείται η μικρή καθυστέρησης.

Γιώργος Παπάς (Ραδιοφωνία Μονάχου):
Εε! Μέχρι τις επόμενες εκλογές, αν διεξαχθούν κανονικά έχουμε δύο χρόνια, ικανό διάστημα για να δοθεί μια λύση.

Γ. Παπαδημητρίου      Συνταγματολόγος:
Ελπίζω ως τότε θα φτάσουμε στη λύση ενός προβλήματος που πράγματι χρονίζει, ενός προβλήματος που αποτελεί μια δίκαιη διεκδίκηση των μεταναστών ιδίως της Γερμανίας αλλά και όλης της δυτικής Ευρώπης, ενός αιτήματος που νομίζω είναι εύλογο και θα έπρεπε από καιρό ήδη να είχε αντιμετωπιστεί.

Γιώργος Παπάς (Ραδιοφωνία Μονάχου):
Κύριε καθηγητά να ξαναγυρίσουμε για λίγο στην επιστολική ψήφο. Στο βαθμό που έχει ενταχτεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συντάγματος τότε θα πρέπει να περιμένουμε τις μεθεπόμενες εκλογές.

Γ.  Παπαδημητρίου     Συνταγματολόγος:
Δεν νομίζω, διότι στο σύνταγμα η μάλλον στην αναθεώρηση, αυτό που επιδιώκεται δεν είναι ν΄ ανοίξει ο δρόμος για την καθιέρωση αλλά να διευκρινιστεί το ζήτημα,   έτσι ώστε να μην υπάρξουν αμφισβητήσεις.

Γιώργος Παπάς (Ραδιοφωνία Μονάχου):
Εκτιμάται δηλαδή ότι η επιστολική ψήφος θα μπορούσε να θεσπιστεί και για τις επόμενες εκλογές του δύο χιλιάδες;

Γ.  Παπαδημητρίου     Συνταγματολόγος:
Κατά την άποψη μου ναι..... όπως σας είπα στην αρχή δεν υπάρχει εμπόδιο, διότι η επιστολική ψήφος εξακολουθεί να παραμένει προσωπική αυτό είναι το εμπόδιο το οποίο με ψευδεπίγραφους όρους προβάλλεται και επομένως δεν τίθεται και ασφαλώς θα πρέπει και μπορεί να υπάρξουν εγγυήσεις εκείνες, οι οποίες διασφαλίζουν τη μυστική ψηφοφορία. Εγγυήσεις οι οποίες προσιδιάζουν στην επιστολική ψήφο. Πρέπει να σας πω, το μόνο πρόβλημα τ΄ οποίο τίθεται και τ΄ οποίο πάντως μπορεί ν΄ αντιμετωπισθεί, δηλαδή η ψήφος του πολίτη που ψηφίζει επιστολικά, να μπορεί να παραμένει μυστική και γι΄ αυτό ασφαλώς χρειάζονται   διαφορετικές εγγυήσεις, από τις εγγυήσεις που απαιτούνται σε μία συνήθη διαδικασία ψηφοφορίας με την προσέλευση του πολίτη στο εκλογικό τμήμα και στην κάλπη.

Γιώργος Παπάς (Ραδιοφωνία Μονάχου):
Και βεβαίως έτσι θα ξεπεραστούν  και όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα με το να στηθούν εκλογικά κέντρα στην αλλοδαπή και τα προσκόμματα που θέτουν για το ζήτημα άλλες χώρες, όπως η Γερμανία.

Γ.  Παπαδημητρίου     Συνταγματολόγος:
Τα οποία, αν μου επιτρέπετε έχουν αποδυναμωθεί δραστικά, διότι ιδίως σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί με πειθώ να προβάλλονται πια. Μου θυμίζετε μία συζήτηση, η οποία ήταν κυρίαρχη στη δεκαετία του ΄70 εξακολούθησε να προβάλλετε στη δεκαετία του ΄80 μα νομίζω πια στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Στο μέτρο που πια όλες οι πολιτικές διαδικασίες τείνουν προς ενοποίηση και επομένως είναι εκτός πραγματικότητας να επιμείνει κανείς σ΄ ένα επιχείρημα τ΄ οποίο κατά κόρον έχει προβληθεί και νομίζω ιστορικά έχει ήδη αναλωθεί.

Τέλος


ΕΠΕΨ                                    METANASTIS