ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1

 

 

         ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ 2000-2004

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιώνει τις θέσεις του ΣΕΒΕ

      Απαραίτητη η Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών

 

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, με αφορμή:

A.  Tα τελικά στοιχεία των ελληνικών εξαγωγών για το 2004 (όπως χθεσινή ανακοίνωση του ΣΕΒΕ) σύμφωνα με τα οποία:

Β.  Την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία

επισημαίνει τις επιπτώσεις της απουσίας μιας Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών, την οποία ο ΣΕΒΕ επίμονα ζητάει από την πολιτεία τα τελευταία χρόνια βασικό στοιχείο της οποίας θα είναι εκτός των άλλων, η επιλογή των κλάδων στους οποίους παρουσιάζονται τα περισσότερα πλεονεκτήματα και οι προοπτικές, καθώς επίσης και η επιλογή των κατάλληλων ανά κλάδο αγορών-στόχων.

 

Φυσικά και δεν είναι η μοναδική αιτία της χαμηλής ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και της κακής πορείας των ελληνικών εξαγωγών. Ωστόσο η έκθεση της ΕΕ έρχεται να δικαιώσει την πάγια αυτή θέση του ΣΕΒΕ.

 

Διευκρινίζεται ότι πολλές προσπάθειες της πολιτείας ονομάστηκαν ‘Εθνική στρατηγική εξαγωγών’, αρκετές από αυτές, ιδιαίτερα στα τελευταία χρόνια, αποτελούσαν ένα σύνολο καλοσχεδιασμένων ενεργειών, χωρίς την αποσπασματικότητα αντίστοιχων προσπαθειών του παρελθόντος, ωστόσο καμία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα πλήρες και μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών. 

 

Ο ΣΕΒΕ τεκμηρίωσε το σχετικό του αίτημα καταγράφοντας όλο τον προβληματισμό και τις διεθνείς πρακτικές στα πανελλήνια Συνέδρια Εξαγωγών που πραγματοποιεί ανά διετία. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει έτσι την παρούσα χρονική στιγμή και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα το 4o Πανελλήνιο Συνέδριο Ανάπτυξης Εξαγωγών, που θα πραγματοποιηθεί και πάλι φέτος από 13 έως 14 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, με διοργανωτή τον ΣΕΒΕ και με θέμα: Ανάπτυξη Εξαγωγών: Η μόνη διέξοδος - “Επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και κοινή δράση Eπιχειρήσεων και Πολιτείας”.

  

  Πληροφορίες: Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος, υπεύθυνος τύπου ΣΕΒΕ, fp@seve.gr

Αυτό το δελτίο τύπου βρίσκεται στο www.seve.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2

 

 

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου – Εξέλιξη των Διαπραγματεύσεων

Ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα αρκεί να γίνουν ανταγωνιστικά

 

 

Για τη δομή και τη λειτουργία του ΠΟΕ και την παρούσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων, ενημέρωσε τον επιχειρηματικό κόσμο και τους φορείς της Θεσσαλονίκης ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών καθ. Γεώργιος Μέργος και στελέχη του υπουργείου σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: ‘Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου – Εξέλιξη των Διαπραγματεύσεων’ που διοργάνωσε σήμερα  ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

 

Ο κ. Μέργος ανέφερε ότι η επίτευξη συμφωνίας στη Γενεύη, στις 31 Ιουλίου 2004, αποτελεί τη βάση για τη συνέχιση των πολυμερών διαπραγματεύσεων με στόχο την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών. Συνιστά, επομένως, σημαντική επιτυχία, δεδομένου ότι ενισχύει το πολυμερές εμπορικό σύστημα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στη διεθνή οικονομία για περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί εγγύηση για ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα.

 

Στο γεωργικό τομέα, είπε, θεωρείται βέβαιο ότι θα μειωθεί σταδιακά η στήριξη στη γεωργία. Συνεπώς ο ανταγωνισμός στο διεθνή εμπόριο αγροτικών προϊόντων θα είναι οξύτερος. Η μόνη λύση στην πραγματικότητα αυτή αποτελεί η μείωση του κόστους και η παραγωγή αγροτικών προϊόντων ανταγωνιστικών, τόσο όσον αφορά στην τιμή, όσο και στην ποιότητα.

Ως προς τις υπηρεσίες ανέφερε ότι η πρόοδος των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε μία μεγαλύτερη απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου υπηρεσιών, γεγονός που θα ωφελήσει πολλαπλά τη χώρα μας. Η ΕΕ στην προσφορά της έχει λάβει υπόψη όλες τις βασικές ευαισθησίες και ανησυχίες της  Ελλάδας έτσι που η Ελλάδα να μην αισθάνεται ότι απειλείται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο από το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς υπηρεσιών.

Αναφορικά με τον ιδιαίτερα σημαντικό για την χώρα μας τομέα των κλωστοϋφαντουργικών, ενημέρωσε ότι από 1/1/2005 υπάρχει πλήρης κατάργηση των ποσοτικών περιορισμών στο εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενώ το δασμολογικό καθεστώς έχει παραμείνει ως έχει. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες μέλη της ΕΕ πέτυχε την καθιέρωση συστήματος παρακολούθησης των εισαγωγών, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο του μεγάλου όγκου εισαγωγών από Κίνα, αλλά και για να υπάρξει άμεση και έγκαιρη συγκέντρωση στοιχείων για τυχόν προσφυγή σε μέτρα εμπορικής άμυνας.

 

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μέργος τόνισε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις θα υπάρξει δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων, με την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα μας θα είναι ανταγωνιστικά και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση των συμφερόντων της επιχειρηματικής κοινότητας σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων με απώτερο στόχο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

 

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου επηρεάζουν σήμερα, όσο τίποτε άλλο την παγκόσμια οικονομία και κατ΄ επέκταση τις οικονομίες όλων των χωρών, τον ανταγωνισμό και την επιχειρηματική δραστηριότητα, τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Ευγένιος Πλαλής.

Μια επιχείρηση σήμερα, υπογράμμισε, πρέπει να είναι ενημερωμένη όχι μόνο για τις αγορές και τα προϊόντα της, όχι μόνον για την οικονομία της χώρας της και των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Και κυρίως πρέπει να έχει πληροφόρηση και εκτιμήσεις γι΄ αυτά που πρόκειται να συμβούν. Άρα υπάρχει μεγάλη ανάγκη των επιχειρήσεων για ενημέρωση για εξελίξεις, ζυμώσεις, διαπραγματεύσεις και αποφάσεις που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη δραστηριότητα και εν τέλει στην επιβίωσή τους.

Αυτός είναι ο λόγος, κατέληξε, για τον οποίο ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, με ιδιαίτερη θέρμη συνεργάστηκε με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στη διοργάνωση αυτής της ημερίδας με σκοπό να δώσει στις εξαγωγικές επιχειρήσεις μια μοναδική ευκαιρία έγκυρης και υπεύθυνης ενημέρωσης.

 

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Μέργου βρίσκεται στο www.seve.gr/docs/poe.doc

 

Πληροφορίες: Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος, υπεύθυνος τύπου ΣΕΒΕ, fp@seve.gr

Αυτό το δελτίο τύπου βρίσκεται στο www.seve.gr

 


SEVE
Exporters' Association of N.Greece
Morihovou Square 1
Thessaloniki
54 625 GREECE
Tel: +30 2310535333
Fax: +30 2310543232
www.seve.gr